Ex-crimineel draagt passie over aan leerlingen Rijks

jschleeNewsLeave a Comment

BERGEN OP ZOOM – Slamdichter Gijs ter Haar vertelt op ’t Rijks over zijn passie voor poëzie en draagt voor uit zijn werk. ,,De dichtkunst heeft mij gered.”

Een lesje in passie: niet wat je verwacht bij het vak maatschappijleer. Maar het is precies wat de 4 vwoleerlingen op ’t Rijks in Bergen op Zoom woensdagmiddag kregen voorgeschoteld. Docent Volkan Tasdan had zijn favoriete dichter Gijs ter Haar naar de klas gehaald om hen te vertellen over zijn werk en zijn leven.

Gijs ter Haar (1963) raakte na een turbulente jeugd zwaar aan de drugs en belandde in de criminaliteit. In de gevangenis kickte hij twintig jaar geleden af en kwam hij in aanraking met poëzie. ,,De dichtkunst heeft mij gered, anders was ik nu waarschijnlijk dood geweest, of had ik in de bajes gezeten”, vertelt hij de leerlingen.

Kippenvel
Die hangen aan zijn lippen als hij uit eigen werk het gedicht voordraagt dat hem het meest raakt, over de liefde voor zijn zoon. ‘Kippenvel!’, gebaart Volkan Tasdan enthousiast. Hij beschouwt de met tattoo’s bezaaide, boomlange dichter als een bron van inspiratie. Tasdan haalt regelmatig gastsprekers naar de klas. Scholieren moeten in het kader van de lessen Burgerschap alle kanten van de medaille leren kennen, vindt de gedreven docent.

Zo gingen leerlingen al eens in discussie met een vertegenwoordiger van de Nederlandse Volks-Unie, die een pleidooi hield voor Hitlers’ Mein Kampf. Maar vandaag staat dichter Gijs Ter Haar voor de klas. Die wil het hebben over passie, ‘niet over poëzie’. Hij schetst twee uitersten: de geslaagde carrièreman die alles heeft, maar zich leeg en ongelukkig voelt en de ‘Jan Boerenfluit’ die dolgelukkig is met zijn verzameling gele speelgoedautootjes met open dak. ,,Als ik moest kiezen ging ik toch voor de gele cabriootjes”, denkt Ter Haar. Geld maakt niet gelukkig, waarschuwt hij. ,,Spaar geen geld, spaar mooie momenten. Aan de drugs heb ik destijds bakken geld verdiend. Maar ik schaamde me en kon niet in de spiegel kijken. Ik wist dat ik de dood verkocht en dat die gekocht werd door 16-jarigen.”

Ritmisch
Ter Haar heeft meerdere dichtbundels gepubliceerd en heeft als slamdichter, een dichter die zijn poëzie ritmisch op een podium reciteert, met zijn kale en rauwe taal twee keer zilver gehaald bij het NK en de Lowlands All Star Poetry Slam gewonnen. In mei gaat hij naar het WK Slam Poetry in Parijs.

Iris Raats (15) trekt aan het eind van de les de stoute schoenen aan en draagt met veel gevoel een eigen gedicht voor. ‘Heel vet’ vindt ze de les van Ter Haar. ,,Ik had ook al veel van hem gelezen.” Het relaas van de dichter over passie snapt ze dan ook helemaal: ,,Als je precies de goede woorden hebt gevonden, is dat het mooiste wat er is.”

Origineel artikel : BN de Stem

Geef een reactie